Productie audio – video / Tobiloba – “Love Greater Than”

Tobiloba, unul dintre cei mai talentati compozitori si interpreti de muzica gospel si soul modern pe care i-am intalnit, ne-a sunat intr-o fericita zi de iarna, fiind in cautarea unui studio profesionist de inregistrari si productie video care sa ii inteleaga si completeze viziunea, fara sa fie nevoie de justificari suplimentare privind stilul abordat, mesajul transmis de versuri si alte aspecte specifice unor proiecte independente mai aparte, cum este cazul unui artist de gospel. Am fost surprinsi sa constatam ca acesta este vorbitor de limba romana si, avand in vedere ca gospel si soul nu sunt chiar cele mai populare genuri de muzica in Romania, la prima discutie telefonica (purtata in limba engleza) am presupus ca Tobi ne-a gasit prin intermediul site-ului nostru dedicat compozitiei si productiei audio care este dedicat exclusiv colaborarilor internationale – SongwritingExperts.com – Music Producers, Songwriters and Beatmakers

filmare videoclip indoor outdoor drona aerial
Tobiloba – Love Greater Than – filmare si productie videoclip muzical

Zis si facut! Ne-am intalnit la studio, intre doua sesiuni de inregistrari, si nu au fost necesare mai mult de 15 minute pentru a stabili care este planul de actiune pentru a colabora pe acest proiect. Tobi stia foarte bine ce isi doreste, astfel incat am inceput cu productia instrumentalului – o orchestratie care sa sune bine fiind cruciala in a-i transmite interpretului starea necesara pentru a da totul pe parcursul inregistrarilor. Dupa ce negativul a inceput sa capete forma, am tras un prim ghid de voci, ca sa putem lucra pe detalii suplimentare ale orchestratiei – adaugand instrumente adiacente si lucrand la fineturi de aranjament.

Productia audio si chimia implicata in alchimia sunetelor

Orchestratia pentru “Love greater than” putea fi si una acustica, pian – voce sau chitara – voce, de exemplu, si piesa tot ar fi transmis mesajul ei cu aceeasi intensitate, cum este cazul urmatorului single al lui Tobi – “Jesus for the black man, too” , pentru care am colaborat pe partea de productie video, de asemenea. Am ales, totusi, sa facem un aranjament mai complex, pentru a se potrivi mai bine cu conceptul videoclipului , care a fost gandit sa aiba cadre dinamice si diversificate. Prin urmare, in afara de cateva elemente ritmice si efecte, am decis sa pastram o linie acustica in abordarea instrumentalului, astfel incat majoritatea instrumentelor folosite au fost acustice – pian, tobe, bass, chitara, viori, trompeta, saxofon.

Tobi este si un foarte bun saxofonist, prin urmare, am petrecut mai mult timp incercand sa ne hotaram care sunt cele mai bune trackuri si formule decat timpul petrecut pentru inregistrarile de saxofon in sine. Saxofonul a fost inregistrat cu un AKG C414 B-ULS, un microfon extrem de versatil si foarte potrivit pentru inregistrarile de suflatori.

Pentru mixaj si masterizare am folosit, ca de obicei, solutii de la Acustica Audio, care, consideram noi, in acest moment reusesc sa produca cele mai bune pluginuri pentru procesare audio, (mix si master), ca urmare a faptului ca folosesc cea mai sofisticata tehnologie disponibila, bazata pe Volterra Kernel.

Ce a presupus productia videoclipului – Locatii, Figuratie, Scenografie, Storyboard, Script

 

Cum sa pregatesti un videoclip - locatie, figuratie, script, scenografie
Videoclip – Productie, Regie, Scenografie, Montaj

In cazul productiei videoclipurilor cu buget mediu sau redus, pre-productia este un element mai important decat filmarea clipului, in sine. In acest caz, faptul ca am folosit aceeasi locatie pentru toate scenele a economit timpul care ar fi fost necesar pentru a ne deplasa de la o locatie la alta. In al doilea rand, pentru figuratie Tobi a apelat la toate cunostintele si prietenii sai, ceea ce a redus considerabil costurile videoclipului. Nu in ultimul rand, elementele de scenografie (costumele, pianul, etc.) au fost furnizate tot de catre artist, astfel incat noua ne-a ramas doar partea tehnica din tot ceea ce presupune realizarea unui videoclip – respectiv, filmarile propriu-zise, combinate cu indicatii de regie si alte idei si experimente care survin pe moment in cadrul filmarilor, asigurarea echipamentului necesar pentru filmare (camera, obiective, lumini, gimbal, stabilizator, wireless focus, drona, etc.), si post-productia – montajul videoclipului si colorizarea acestuia, realizate, de asemenea, in studioul nostru. Asadar, va invitam sa urmariti rezultatul final: