Daca pana cu putin timp in urma prezenta unui videoclip muzical era, de cele mai multe ori, un serviciu pe care doar artistii mari si-l puteau permite, evolutia rapida a tehnologiei a dus la scaderea costurilor de productie in acest domeniu, astfel incat, in 2016, lansarea unei melodii impreuna cu videoclip a devenit o necesitate pentru artistii care vor sa ajunga la un public tot mai “rasfatat” si predispus sa compare productiile romanesti cu cele din afara tarii.
Unul dintre lucrurile pe care le putem confirma din proprie experienta este acela ca, avand in vedere faptul ca publicul consumator de muzica prefera mediul online (in pofida canalelor media clasice, in speta, televiziunile musicale), coroborat cu faptul ca Youtube este al doilea motor de cautare din lume(cu peste trei miliarde de cautari lunare, mai mult decat motoarele de cautare concurente Google la un loc (Yahoo, Bing, Ask si AOL)), lansarea unei melodii fara ca aceasta sa fie urcata pe youtube aproape ca a devenit o excentricitate.
O data ce a fost uploadat pe youtube, videoclipul isi incepe lunga calatorie catre expunerea organica si poate chiar sa devina viral – aici intra in discutie factorul “rata de retentie”, respectiv, procentul din durata videoclipului care a fost vizionat in medie de vizitatori. Cu cat acesta este mai ridicat, cu atat respectivul videoclip va aparea mai des la categoria “related” – sugestii de continut pentru cei care au vizitat un continut similar (videoclipurile altor artisti). Concluzia: O melodie care beneficiaza de videoclip va avea o rata de retentie mai mare decat aceeasi melodie care nu are videoclip, ceea ce creste sansele ca acea melodie sa fie sugerata publicului reprezentativ, prin urmare, sa inregistreze un numar mai mare de vizualizari.
O alta observatie interesanta ar fi aceea ca si artistii mari au inceput sa isi lanseze piesele insotite de videoclip, intr-o masura tot mai mare, si unele dintre aceste productii se incadreaza cu success la categoria “videoclipuri cu buget redus (Low Budget)”.
Astfel, din dorinta de a asigura o gama cat mai larga de servicii artistilor cu care colaboram, ne-am largit sfera de activitate si productia video a devenit a doua noastra natura, portofoliul nostru extinzandu-se rapid de la artisti debutanti la cei foarte cunoscuti.
Am facut o pagina dedicata cu pachete relevante in ceea ce priveste productia unui videoclip cu buget redus, insotite de exemple ce fac parte din portofoliul nostru recent.
Acestea pot incepe de la 50 eur, o simpla filmare in studio (ceea ce nu inseamna ca nu pot deveni virale – avem pe canalul nostru de youtube un exemplu al unei astfel de filmari, cover dupa “Hot Right Now”, care a atins aproape doua milioane de vizualizari pe canalul nostru). De asemenea, daca piesa are un mesaj interesant, recomandam un lyric video, a carui productie poate incepe de la 200 eur, daca se bazeaza doar pe text, sau de la 600 eur, daca imbina filmare video si text. Mai departe, intrand in zona unui videoclip care include si deplasare la una sau mai multe locatii, depasim pragul de 1000 eur, iar pentru scenografie, regie si montaj mai avansate, 2000 eur este un prag decent. Un videoclip mai complex incepe de la cca 3000 eur, si puteti regasi mai multe informatii si exemple accesand pagina noastra de Productie avansata videoclipuri muzicale .
Bineinteles, bugetul unui videoclip variaza in functie de complexitatea acestuia. De multe ori, talentul actoricesc al artistului si un scenariu construit pe o idee simpla, dar eficienta in transmiterea mesajului pot suplini cu success set-up-uri complicate din punct de vedere al scenografiei si necesarului de oameni pentru a putea implementa scriptul respective.
De asemenea, implicarea artistului ca si co-producator, folosind propriile resurse (de la asigurarea locatiei, pana la figuratie (prieteni sau colegi de trupa) si vestimentatie pot reduce semnificativ cheltuielile de productie.
Inapoi la pagina de Productie Video. Click aici pentru o cotatie personalizata privind realizarea unui videoclip!
Follow Me