Drepturile de autor pentru o melodie – cum se impart si unde se pot inregistra

Cum si cat se castiga din drepturile de autor ale unei piese

Pentru ca drepturile de autor si drepturile conexe drepturilor de autor raman in continuare subiectul numeroaselor intrebari pe care le primim cu privire la productiile muzicale originale semnate de noi, am decis sa scriem un articol pe aceasta tema.

Drepturile de autor ale autorilor cu care colaboram sunt gestionate de catre UCMR-ADA (Uniunea compozitorilor si muzicologilor din Romania – Asociatia pentru Drepturi de Autor), atat pentru AUTORI, cat si pentru EDITOR (mandatat de catre autori). Pentru a deveni membru UCMR-ADA trebuie sa inscrieti cel putin o opera muzicala si sa semnati un contract de mandatare cu UCMR-ADA. Dupa aceea, inscrierea fiecarei opere muzicale se poate face prin depunerea unei fise care cuprinde diferite date de identificare ale respectivei opere, precum: Numele artistului, numele operei muzicale, autori, aranjori, textieri, si, eventual, editor, cu cotele procentuale convenite intre acestia.
Drepturile conexe drepturilor de autor sunt gestionate de catre organizatii precum CREDIDAM, pentru INTERPRETI, si de catre UPFR pentru producatorii de fonograme. Detaliem in cele ce urmeaza unde se regaseste cineva care cumpara o productie muzicala originala dintre cele semnate de studioul nostru.
Poti asculta aici productiile muzicale originale facute in studioul nostru – ele pot fi licentiate exclusiv si lansate dupa semnarea contractului cesiunii de master: Melodii gata de a fi lansate cu vocea ta  . De asemenea, pentru cei care isi fac propriile linii melodice si versuri, avem si optiunea de a licentia doar orchestratiile; pentru a le asculta, click pe “instrumentale” in linkul de mai sus.

Cum se impart procentele intre co-autorii unei opere muzicale? Raspunsul este unul cat se poate de simplu: in functie de contributia fiecaruia la opera respectiva. Bineinteles, aportul fiecaruia nu poate fi cuantizat exact, caz in care, de multe ori, pentru a evita eventuale neintelegeri, acestea se impart in mod egal. Dar, de exemplu, in cazul unei melodii pop in care refrenul este mai degraba instrumental, autorul orchestratiei ar fi justificat sa aiba un procent mai mare fata de cel care a facut linia melodica vocala, la fel cum, de exemplu, in cazul unei productii hip-hop, autorul instrumentalului ar fi justificat sa aiba procent egal cu textierul.

Ce se intampla cu drepturile de autor in cazul in care cineva “cumpara o melodie”?
In cazul productiilor semnate de noi, drepturile de autor se impart exclusiv intre cei care au contribuit la crearea orchestratiei, a liniei melodice vocale sau a versurilor, asa cum rezulta din fisa prin care acea opera muzicala a fost inscrisa la UCMR-ADA. Prin urmare, cineva care are doar calitatea de interpret vocal al piesei, nu este autor (compozitor).
Atunci cand cineva “cumpara o melodie” din demo-urile propuse pe site-ul nostru, cumpara, de fapt, dreptul de a folosi un master, rezultat al unei productii muzicale, si nu o compozitie (o partitura) si, cel putin in cazul productiilor muzicale semnate de studioul DAW, actele se semneaza pentru un master, adica acea forma “ascultabila”, acel fisier WAV sau mp3, si acesta face subiectul drepturilor conexe drepturilor de autor. Cu titlu de exemplu, de multe ori folosim analogia cazului in care cineva cumpara un tablou – il poate folosi, bineinteles, dar faptul ca l-a cumparat nu il face autorul acelui tablou.
In calitate de interpret, insa, poti inregistra o aparitie publica (difuzare la radio-tv, concert, etc.) la CREDIDAM prin completarea si depunerea formularelor specifice (online sau fizic, la sediul CREDIDAM).
Din ce castiga, totusi, cei care cumpara o productie muzicala originala?
In cazul in care ai cumparat una dintre productiile noastre muzicale, castigurile din monetizarea directa a propriului canal de youtube, de ex, precum si vanzarea melodiei pe platforme precum iTunes, Spotify, etc. iti apartin.
Acest articol nu se doreste in niciun fel a servi ca referinta sau recomandare legala, ci doar descrie procedura privind drepturile de autor in ceea ce priveste productiile semnate de noi. Pentru consiliere puteti apela la serviciile unui avocat specializat pe drepturile de autor (din pacate, nu va putem recomanda unul). Un prim pas ar fi, de asemenea, sa cititi legea nr.8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.